Zakwaszenie organizmu
Na ten problem cierpi ponad 80% mieszkańców Europy. Powodować będzie osłabienie, większą podatność na infekcje, senność, problemy ze skórą, włosami. Może to być również przyczyna zaparć czy biegunek. Chodzi o zakwaszenie, a więc zaburzenie równowagi kwasowo zasadowej organizmu.
Dlaczego dochodzi do zakwaszenia organizmu?
W naszym ciele na poziomie komórkowym dochodzi do wielu poważnych reakcji. Potrzebują one idealnych warunków, w tym również poziomu pH. Naturalne pH krwi to mniej więcej 7,3-7,4 a więc będą to warunki lekko zasadowe. W organizmie tworzone są produkty zdolne do zakwaszania oraz alkalizowania. Problem zacznie się, gdy w organizmie więcej jest zakwaszających produktów niż alkalizujących. Oczywiście na początku organizm sam chce sobie z tym poradzić i wydala przez płuca więcej CO2, jednak wszystko ma swoje granice i z czasem po prostu nie będzie sobie radził.

Przyczyny zakwaszenia organizmu
Na zakwaszenie organizmu wpływa brak aktywności fizycznej, stres, szybkie tempo życia. To tylko kilka tych elementów, które mogą sprawić, że system regulacji sobie nie poradzi. Dużą rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo zasadowej będzie miało nasze żywienie. Mamy wiec wpływ na to jakie produkty zostaną uwolnione w organizmie w czasie przemian. Produkty bogate w sód, potas, wapń, magnez będą działać alkalizująco a fosfor, chlor czy siarka zakwaszająco.
Produkty, które zakwaszają organizm: jaja, mięso, wędliny, ryby, sery, produkty zbożowe, polerowany ryż, tłuszcze, słodycze, słodkie napoje gazowane, kawa, czarna herbata, alkohol.
Produkty odkwaszające organizm kasza gryczana i jaglana, surowe mleko i śmietana, warzywa (zwłaszcza: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor), większość owoców (zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny), migdały. Produkty, które zakwaszają organizm nie muszą być wcale kwaśne w smaku, jednak to co powstaje po rozkładzie tych produktów będzie zakwaszać.
Jak uniknąć zakwaszenia organizmu
Systematyczne wprowadzanie produktów zakwaszających do diety ma powodować stopniową destrukcję organizmu. Rozwiązaniem nie jest eliminowanie z diety. Należy umieć zachowywać równowagę w tym co jemy. Idealna proporcja składników zasado i kwasotwórczych to 80% do 20%. Jak odkwasić organizm Jeśli chcemy organizm odkwasić należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, ograniczamy ilość mięs, mocnej herbaty czy kawy.
Nie pojemy alkoholu a szukamy możliwości odpowiedniego nawodnienia organizmu. Dodatkowo poziom kwasów we krwi zwiększyć będzie mogła również dieta odchudzająca, jeśli nie będzie dobrze prowadzona. Dlatego prawidłowa dieta i umiar to klucz do tego, by zakwaszenia unikać.